Navigatie

Daan Bartels en het Nederlandstalige lied

Van kinds af aan interesseer ik mij voor Nederlandstalig lied. Het begon met de platen van mijn ouders. Zij hadden Rob de Nijs, Boudewijn de Groot en Martine Bijl in de kast staan. Mijn zus voegde daar een plaat van de Frank Boeijen Groep aan toe. Zelf ontdekte ik op dorpsfeesten de muziek van De Dijk, The Scène en Van Dik Hout en in de theaters het werk van Mathilde Santing, Frank Boeijen en Acda & De Munnik. Mijn broer stelde mij, in het Amsterdamse café waar hij barman was, voor aan Friso Wiegersma en Hans van der Woude, respectievelijk de vriend, tekstdichter en weduwnaar van Wim Sonneveld en de cultureel erfgoed-beheerder. Ik vond dat en alles wat raakte aan theater en Nederlandstalig lied magisch interessant.

Van Liesbeth List tot Het Circus Jeroen Bosch
Toen Frank Boeijen in 1994 ging samenwerken met Liesbeth List, was dat voor mij reden om haar CD te kopen. Dat album, eenvoudigweg List genaamd, en een ontmoeting met 'la grande dame' na afloop van een optreden van Frank Boeijen hebben mijn leven veranderd. Uit liefde voor haar werk en persoonlijkheid startte ik een webpagina voor Liesbeth List. Zij was hier positief over en moedigde mij aan door te gaan in het journalistieke vak. Ik begon een weblog, deed een schrijfopleiding en kwam hierdoor indirect bij de VARA terecht. Daar was ik van 2006 tot 2012 samensteller van de Radio 2-programma’s Het Circus Jeroen Bosch (met Rinske Wels), Sara op zondag (met Sara Kroos) en Sara zomert (met Gerard Alderliefste).

Over Nieuwe Klassiekers en Wandelen met Daan
Na mijn tijd bij de VARA ben ik veelzijdig actief gebleven in de wereld van theater en het Nederlandstalige lied. In opdracht van het Amsterdams Kleinkunst Festival schreef ik de interviewbundel 20 Jaar Annie M.G. Schmidtprijs. Hierna volgden de boekjes Langs Kroegen En Kathedralen (een speurtocht door het Amsterdam van Ramses Shaffy) en Nieuwe Klassiekers, wederom een interviewbundel over bijzondere Nederlandstalige liederen. Het laatst genoemde boek leidde tot een intieme theatervoorstelling, waarin ik de verteller en Sjors van der Panne (The Voice of Holland) de zanger was. In diezelfde periode, 2014 – 2015, begeleidde ik Sjors tijdens zijn eerste stappen in de theaterwereld. Het boekje over Ramses Shaffy wees uiteindelijk de weg naar een ‘nieuwe carrière’ als bedenker en gids van culturele, biografische stadswandelingen in Amsterdam. Na een zeer succesvolle reeks Ramses Shaffy-wandelingen, heb ik ook wandelingen opgezet rondom de Amsterdamse levensverhalen van Liesbeth List, Annie M.G. Schmidt, Wim Sonneveld, Rob de Nijs en (de fictieve figuur) Ciske de Rat. Wandelen met Daan is mijn meest grote en meest in het oog springende project geworden, dat ik als zelfstandige uitvoer. De wandelingen leidden op hun beurt weer tot meer kleine theatervertellingen. In 2017 bracht ik samen met zanger Siebe Palmen en gitarist Rob Verbakel de voorstelling Het Amsterdam van Wim Sonneveld, ter gelegenheid van zijn 100e geboortedag.

CultuurWerkt!
Mijn eigen projecten, vanaf 2012, heb ik altijd afgewisseld met -meestal parttime- banen in de theaterwereld. Ik was Office Manager bij Theateropleiding Selma Susanna, Medewerker Marketing & Publiciteit bij Impresario Angélique Finkers en Directiesecretaris/Persoonlijk Assistent van theaterdirecteur Tineke Maas bij Stadstheater Zoetermeer. Vanaf februari 2018 werk ik als Cultuur Consultant bij CultuurWerkt!

Liedjes van Daan
Vanaf het najaar van 2017 ontdek ik een andere kant van mijn schrijfvaardigheid. Door mij geschreven liedteksten zet ik op muziek met o.a. Ton Snijders, Hubert-Jan Horrocks en Sander Geboers. In het najaar van 2018 worden enkele mede door mij geschreven nummers uitgebracht door Sjors van der Panne.

Daan Bartels
Augustus 2018

Foto: Monique Kooijmans

Thema's 

Ramses Shaffy-wandeling
Ramses Shaffy gebruikte Amsterdam vaak als het decor in zijn liedjes. Tijdens de wandeling dwalen we langs zijn favoriete plekken.

Liesbeth List-wandeling
De dochter van de vuurtorenwachter van Vlieland kwam naar Amsterdam en groeide aan de zijde van Ramses Shaffy uit tot La Grande Dame van het Nederlandse Chanson. Zij bezong Amsterdam zoals Jacques Brel het zag.

Shaffy & List-wandeling
'Voor eeuwig met elkaar vergroeide namen', zongen zij in het duet Samen. Daarom kunnen de afzonderlijke wandelingen rondom Ramses Shaffy en Liesbeth List ook gecombineerd worden.

Wim Sonneveld-wandeling
Hij zong niet allen over de Amsterdamse grachten, hij woonde ook aan die grachten. En wel op de mooiste plekken. En dan was hij ook nog eens mededirecteur van het DeLaMar Theater.

Annie M.G. Schmidt-wandeling
In haar versjes en liedjes knipoogt Annie M.G. Schmidt meer dan eens naar de hoofdstad. Ze werkte er bij Het Parool en zag er haar musicals in première gaan.

Rob de Nijs-wandeling
Veel artiesten wonen en werken in Amsterdam, maar zij kunnen lang niet allemaal zeggen dat hun wieg er ook stond. Rob de Nijs kan dat wel. We wandelen van zijn ouderlijk huis naar café De Pieper.

Ciske de Rat-wandeling
Drie boeken geschreven door Piet Bakker, twee verfilmingen (1955 en 1984) en een musical. Het fictieve Amsterdamse straatschoffie Ciske de Rat heeft zijn sporen nagelaten in de stad. 

Aanbieding

Nieuwe Klassiekers € 15,00 € 12,50

Gastenboek

  • 10-09-2018 - Beste Daan, Je bent een boeiend verteller. Ik geniet nog...  lees meer
  • 25-08-2018 - Wij hebben met de hele familie, jong (8 maanden en...  lees meer
  • 21-08-2018 - Dag Daan,
    5 tennisvriendinnen 60+ (tot nu toe in goede conditie,...  lees meer
Plaats een bericht

Mijn Amsterdam

© 2017 - 2018 Wandelen met Daan | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel