Navigatie

Daan Bartels en het Nederlandstalige lied

Van kinds af aan interesseer ik mij voor Nederlandstalig lied. Het begon met de platen van mijn ouders. Zij hadden Rob de Nijs, Boudewijn de Groot en Martine Bijl in de kast staan. Mijn zus voegde daar een plaat van de Frank Boeijen Groep aan toe. Zelf ontdekte ik op dorpsfeesten de muziek van De Dijk, The Scène en Van Dik Hout en in de theaters het werk van Mathilde Santing en Frank Boeijen. Mijn broer stelde mij, in het Amsterdamse café waar hij barman was, voor aan Friso Wiegersma en Hans van der Woude, respectievelijk vriend, tekstdichter, wedunaar van Wim Sonneveld en de cultureel erfgoed-beheerder. Ik vond dat en alles wat raakte aan theater en Nederlandstalig lied magisch interessant.

Van Liesbeth List tot Het Circus Jeroen Bosch
Toen Frank Boeijen in 1994 ging samenwerken met Liesbeth List, was dat voor mij reden om haar CD te kopen. Dat album, eenvoudigweg List genaamd, en een ontmoeting met de dame na afloop van een optreden van Frank Boeijen hebben mijn leven veranderd. Uit liefde voor haar werk en persoonlijkheid startte ik een webpagina voor Liesbeth List. Zij was hier positief over en moedigde mij aan door te gaan in het journalistieke vak. Ik begon een weblog, deed een schrijversopleiding en kwam hierdoor indirect bij de VARA terecht. Daar was ik van 2006 tot 2012 samensteller van de Radio 2-programma’s Het Circus Jeroen Bosch en Sara op zondag.

Over Nieuwe Klassiekers en Wandelen met Daan
Na mijn tijd bij de VARA ben ik veelzijdig actief gebleven in de wereld van theater en het Nederlandstalige lied. In opdracht van het Amsterdams Kleinkunst Festival schreef ik de interviewbundel 20 Jaar Annie M.G. Schmidtprijs. Hierna volgden de boekjes Langs Kroegen En Kathedralen (een speurtocht door het Amsterdam van Ramses Shaffy) en Nieuwe Klassiekers, wederom een interviewbundel over bijzondere Nederlandstalige liederen. Het laatst genoemde boek leidde tot een intieme theatervoorstelling, waarin ik de verteller en chansonnier Sjors van der Panne de zanger was. In diezelfde periode, 2014 – 2015, begeleidde ik Sjors tijdens zijn eerste stappen in de theaterwereld. Het boekje over Ramses Shaffy wees uiteindelijk de weg naar een ‘nieuwe carrière’ als bedenker en gids van culturele, biografische stadswandelingen in Amsterdam. Na een zeer succesvolle reeks Ramses Shaffy-wandelingen, heb ik ook wandelingen opgezet rondom de Amsterdamse levensverhalen van Liesbeth List, Annie M.G. Schmidt, Wim Sonneveld, Rob de Nijs en (de fictieve figuur) Ciske de Rat. Wandelen met Daan is mijn meest grote en meest in het oog springende project geworden, dat ik als zelfstandige uitvoer. De wandelingen leidden op hun beurt weer naar meer kleine theatervertellingen. In 2017 bracht ik samen met zanger Siebe Palmen en gitarist Rob Verbakel de voorstelling Het Amsterdam van Wim Sonneveld, ter gelegenheid van zijn 100e geboortedag.

CultuurWerkt!
Mijn eigen projecten, vanaf 2012, heb ik altijd afgewisseld met -meestal parttime- banen in de theaterwereld. Ik was Office Manager bij Theateropleiding Selma Susanna, Medewerker Marketing & Publiciteit bij Impresario Angélique Finkers en Directiesecretaris/Persoonlijk Assistent van theaterdirecteur Tineke Maas bij Stadstheater Zoetermeer. Vanaf februari 2018 werk ik als ambassadeur voor kunst en cultuur bij CultuurWerkt!

Daan Bartels
April 2018

Foto: Monique Kooijmans

Openbare wandelingen

Amsterdams lied-wandeling
Zaterdag 9 februari 2019
Zaterdag 23 februari 2019
Zondag 10 maart 2019

Ramses Shaffy-wandeling
Woensdag 29 augustus 2018
Vrijdag 5 april 2019

Liesbeth List-wandeling
Zondag 26 august 2018 
Zaterdag 13 april 2019

Shaffy & List-wandeling
Momenteel alleen te boeken als exclusieve wandeling.

Wim Sonneveld-wandeling
Zaterdag 25 augustus 2018
Vrijdag 12 april 2019

Annie M.G. Schmidt-wandeling
Zaterdag 26 mei 2018
Zaterdag 2 juni 2018
Zaterdag 16 juni 2018
Zondag 1 juli 2018
Zaterdag 11 augustus 2018
Zondag 2 september 2018
Zaterdag 6 oktober 2018
Zaterdag 10 november 2018
Zaterdag 6 april 2019

Rob de Nijs-wandeling
Zaterdag 13 oktober 2018

Ciske de Rat-wandeling
Momenteel alleen te boeken als exclusieve wandeling.

Exclusieve wandelingen

​Heb je iets te vieren? Organiseer je een cultureel uitje voor je vereniging, vriendengroep of familie? Wil je op een andere manier de stad beleven en er ook nog iets van opsteken? Alle wandelingen kunnen 'op maat' gemaakt worden. Afstand of duur aanpassen? Extra lunch- of drinkpauze inlassen? Er is veel mogelijk! Datum en tijd worden in overleg vastgelegd.
Lees meer.

Aanbieding

Nieuwe Klassiekers € 15,00 € 12,50

Gastenboek

  • 17-05-2018 - Een exclusieve stadswandeling met Daan is nog leuker dan een...  lees meer
  • 14-05-2018 - Daan, wat een leerzame en prachtige wandeling heb jij ons...  lees meer
  • 13-05-2018 - Hartelijk dank voor de leuke wandeling en voor de gezellige...  lees meer
Plaats een bericht

Mijn Amsterdam

© 2017 - 2018 Wandelen met Daan | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel